Aktualności Aktualności

Powrót

Nasi leśnicy na stoisku promocyjnym w Grucznie

Nasi leśnicy na stoisku promocyjnym w Grucznie

Festiwal Smaku Gruczno to jedna z największych tego typu imprez w kraju.

W dniach 24-25 sierpnia br w Grucznie k. Świecia odbył się po raz 14 Festiwal Smaku. Jest to impreza mającą na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu regionów województwa kujawsko-pomorskiego. Szczególnie uwzględnia ona rejon Doliny Dolnej Wisły, wschodniej część Borów Tucholskich, Pojezierze Brodnickie i Chełmińskie, Krajnę oraz Kujawy.

W kilku kategoriach spożywczych przewidziano konkursy na „Smak Roku 2019” z dyplomami i nagrodami. W jury oceniającym jakość potraw i przetworów zasiadają sławy, których pozytywny werdykt jest świetną reklamą dla biorących udział w konkursie. W tym roku wśród nagrodzonych potraw królowała gęsina.

Podobnie jak w poprzednich edycjach Festiwalu, również w tym roku odbył się szereg pokazów dla publiczności, m.in. pokazy produkcji lokalnych specjałów, smażenie powideł śliwkowych, pokazy rękodzielnictwa oraz prezentację rodzimych ras zwierząt gospodarskich. Nie zabrakło też występów scenicznych w tym zespołów folklorystycznych regionu. Można wśród nich było podziwiać nasze jeżewskie „Kociewianki”.

W czasie trwania można było degustować oraz kupić wystawione przez producentów produkty. W czasie trwania Festiwalu odbędą się też, mające już swoją tradycję: Święto Miodu i Turniej Nalewek.

Od trzech lat czynny udział w imprezie biorą leśnicy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu promując na stoisku sprzedaż bezpośrednią dziczyzny. Nasi leśnicy- Joanna Bock i Krzysztof Kaczmarek wspólnie z leśnikami z Nadleśnictw Runowo i Brodnica swój „dyżur stoiskowy” mieli w sobotę. Na stoisku można było skosztować  dziczyzny, dowiedzieć się o tajnikach jej przygotowania, walorach smakowych i zdrowotnych. Wielu odwiedzających stoisko nie miało pojęcia, że zakup dziczyzny jest teraz o wiele prostszy niż kilka lat temu i że jest ona taka smaczna często próbując jej pierwszy raz w życiu.

Od leśników można było dowiedzieć się o punktach sprzedaży bezpośredniej, gdzie można nabyć tuszę i spróbować samemu przygotować dziczyznę. Promowana była nie tylko sprzedaż z Nadleśnictw Dąbrowa, Rózanny ale i z nadleśnictw Brodnica, Tuchola, Runowo i Lutówko. Można tez było zaopatrzyć się w ulotki o walorach przede wszystkim zdrowotnych dziczyzny jak i ze wszystkimi danymi teleadresowymi do zakupu tusz. Stoisko budowały w tym roku nadleśnictwa Zamrzenica i Różanna z małą naszą pomocą.

Nasze stoisko w Grucznie było po raz czwarty, ale po zainteresowaniu odwiedzających można stwierdzić, że nie ostatni. Miejmy nadzieje, że spotkamy się za rok a może jakaś leśniczyna pokusi się o przygotowanie jednego ze swoich kulinarnych sekretów i Nadleśnictwo zasłynie z jakiegoś „smaku”?

W dniach 24-25 sierpnia br w Grucznie k. Świecia odbył się po raz 14 Festiwal Smaku. Jest to impreza mającą na celu prezentację kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu regionów województwa kujawsko-pomorskiego. Szczególnie uwzględnia ona rejon Doliny Dolnej Wisły, wschodniej część Borów Tucholskich, Pojezierze Brodnickie i Chełmińskie, Krajnę oraz Kujawy.

W kilku kategoriach spożywczych przewidziano konkursy na „Smak Roku 2019” z dyplomami i nagrodami. W jury oceniającym jakość potraw i przetworów zasiadają sławy, których pozytywny werdykt jest świetną reklamą dla biorących udział w konkursie. W tym roku wśród nagrodzonych potraw królowała gęsina.

Podobnie jak w poprzednich edycjach Festiwalu, również w tym roku odbył się szereg pokazów dla publiczności, m.in. pokazy produkcji lokalnych specjałów, smażenie powideł śliwkowych, pokazy rękodzielnictwa oraz prezentację rodzimych ras zwierząt gospodarskich. Nie zabrakło też występów scenicznych w tym zespołów folklorystycznych regionu. Można wśród nich było podziwiać nasze jeżewskie „Kociewianki”.

W czasie trwania można było degustować oraz kupić wystawione przez producentów produkty. W czasie trwania Festiwalu odbędą się też, mające już swoją tradycję: Święto Miodu i Turniej Nalewek.

Od trzech lat czynny udział w imprezie biorą leśnicy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu promując na stoisku sprzedaż bezpośrednią dziczyzny. Nasi leśnicy- Joanna Bock i Krzysztof Kaczmarek wspólnie z leśnikami z Nadleśnictw Runowo i Brodnica swój „dyżur stoiskowy” mieli w sobotę. Na stoisku można było skosztować  dziczyzny, dowiedzieć się o tajnikach jej przygotowania, walorach smakowych i zdrowotnych. Wielu odwiedzających stoisko nie miało pojęcia, że zakup dziczyzny jest teraz o wiele prostszy niż kilka lat temu i że jest ona taka smaczna często próbując jej pierwszy raz w życiu.

Od leśników można było dowiedzieć się o punktach sprzedaży bezpośredniej, gdzie można nabyć tuszę i spróbować samemu przygotować dziczyznę. Promowana była nie tylko sprzedaż z Nadleśnictw Dąbrowa, Rózanny ale i z nadleśnictw Brodnica, Tuchola, Runowo i Lutówko. Można tez było zaopatrzyć się w ulotki o walorach przede wszystkim zdrowotnych dziczyzny jak i ze wszystkimi danymi teleadresowymi do zakupu tusz. Stoisko budowały w tym roku nadleśnictwa Zamrzenica i Różanna z małą naszą pomocą.

Nasze stoisko w Grucznie było po raz czwarty, ale po zainteresowaniu odwiedzających można stwierdzić, że nie ostatni. Miejmy nadzieje, że spotkamy się za rok a może jakaś leśniczyna pokusi się o przygotowanie jednego ze swoich kulinarnych sekretów i Nadleśnictwo zasłynie z jakiegoś „smaku”?

 


Nadleśnictwa i inne

Projekty LP 2014-2020 Projekty LP 2014-2020